## Rates Ratios Answers

1.

 a 2 : 1 b 4 : 5 c 3 : 1 d 4 : 5 e 3 : 5 f 5 : 2

2.

 a 1/ 2 b 1/ 2 c 1/ 3 d 3/ 5 e 3/ 5 f 2/ 3

3.

 a 50% b 50% c 25% d 40% e 80% f 75%

4.

(a) 500 g : 2 kg = 500 g : 2000 kg = 500 : 2000 = 1 : 4
(b) \$3.00 : 50c = 300 c : 50 c = 300 : 50 = 6 : 1
(c) 4 km : 1000 m = 4000 m : 1000 m = 4000 : 1000 = 4 : 1
(d) 20 minutes : 1 hours = 20 min : 60 min = 20 : 60 = 1 : 3

5.

 a 2 : 3 = x : 6x = 4 b 2 : 4 = 10 : yy = 20 c 16 : 24 = z : 30z = 20

 6. A ratio of 3 : 1 means there are 3 + 1 = 4 parts altogether.The pizza is cut into 8 slices each part is 8 ÷ 4 = 2 slices. I get 3 x 2 slices = 6 slices, My friend gets 1 x 2 slices = 2 slices

7. The ratio when they bought the house was Pierre : Milo = \$50 000 : \$150 000 = 1 : 3
There are 1 + 3 = 4 parts altogether.

If they sell the house for \$300 000, each part is \$300 000 ÷ 4 = \$75 000

Therefore Pierre get 1 x \$75 000 = \$75 000
Milo get 3 x \$75 000 = \$225 000

8.

 a 300 kilometres in 6 hours 50 km / h b 100 metres in 10 seconds 10 m / s c 2000 revolutions in 2 hours 1000 revs/ h d \$80 in 5 days \$16/ day e 30 grams per 10 cubic centimetres 3g/cm3 f \$500 in 2 weeks 250\$/ week

 9 (a) Average speed = 160 ÷ 2 = 80 km/h (b) Fuel consumption = 160 ÷ 20 = 8 km/ L (c) Rental per person = 90 ÷ 3 = \$30/ person (d) Total cost per person = (90 + 25) ÷ 3 = \$38/ person